Information om Fritvalgsordningen
OBS!
Vi gør opmærksom på, at vi i Roskilde Kommunale Tandpleje ikke længere har en fast pris på en tandreguleringsbehandling. Roskilde Kommunale Tandpleje er blevet pålagt, at udregne en timepris der er baseret på lønninger, lønsumsafgift, materialer og teknik, samt alle øvrige udgifter. Denne timepris er grundlaget for hvad en tandreguleringsbehandling koster.
Vi har pr. 01.08.2024 i Roskilde Kommunale Tandpleje en timepris på 834 kr. Det betyder, at prisen for en tandreguleringsbehandling bliver beregnet på den enkelte patient alt efter behandlingsbehov. Denne udregningsmodel er baseret på modeller som er godkendt af Ankestyrelsen.
Roskilde Kommunale Tandpleje har ikke mulighed for at kommentere yderligere på udregningen for den enkelte patient. Vi henviser derfor til den private specialtandlæge som modtager udregningsmodellen på patienten.
Dit barn har mulighed for at skifte til privat tandlæge, hvis betingelserne for Fritvalgsordningen er opfyldt.
Fritvalgsordningen gælder det for det samlede tandplejetilbud, dvs. både den almindelige tandbehandling og tandregulering skal foregå i privat regi.
Vær opmærksom på, at for tandreguleringsbehandlinger gælder, at dit barn skal være visiteret til at have et behandlingsbehov, før tandreguleringsbehandlingen kan behandles under Fritvalgsordningen. Har den kommunale Tandpleje ikke visiteret dit barn til at have et behandlingsbehov, er tandreguleringsbehandling således for 100% egenbetaling, inkl. de behandlinger, der knytter sig til selve tandreguleringsbehandlingen.
I Fritvalgsordningen gælder, at hvis dit barn er mellem 0-16 år, kan du få dækket 65 % af udgifterne svarende til den beregnede kommunale pris. Du betaler dermed 35% af den resterende beregnede kommunale pris samt en eventuel merbetaling, som er differencen mellem den beregnede kommunale pris og prisen som den private tandlæge, tandplejer eller specialtandlæge fakturerer.
Unge mellem 16-18 år og unge født fra 1. januar 2004 og frem, får dækket 100% af udgiften svarende til den beregnede kommunale pris. En eventuel merbetaling, som er differencen mellem den beregnede kommunale pris og prisen som den private tandlæge, tandplejer eller specialtandlæge fakturerer, står den unge selv for.
Honorering af behandling hos privat tandlæge og privat specialtandlæge er betinget af, at forældrene har meddelt tandplejen om valget, før ydelserne modtages hos privat praktiserende tandlæge, tandplejer eller specialtandlæge. Dette skal ske skriftligt eller pr. telefon til Tandplejens Administration. I modsat fald vil ydelsen ikke kunne honoreres.
Derudover gælder, at tandregulering samt andre behandlingsydelser, hvor der ikke er fastsat takster, først må iværksættes, når tandplejen har godkendt det fremsendte behandlingstilbud.
Du kan læse mere om Fritvalgsordningen på Vejledning for omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje VEJ nr. 9382 af 12/05/2023:
Bekendtgørelse om tandpleje (retsinformation.dk)
Hvis du vil klage over en afgørelse omkring fritvalgsordningen og egenbetaling, kan man som borger/patient klage til Styrelsen for Patientklager, i henhold til LBK nr. 995 af 14/06/2018.
Klagen skal oprettes digitalt senest 4 uger efter modtagelse af tilbud om egenbetaling i forbindelse tandreguleringsbehandling.
Prisen er i 2024, 15.100 kr. pr. klage.