Tandfrembrud

Dannelsen af mælketænder begynder allerede i fosterstadiet.

Ved fødslen er mælketænderne næsten færdigdannede.

Som regel er det fortænderne i undermunden, der bryder frem først og det sker omkring  6-7 måneders alderen. Men tidspunktet og rækkefølgen for, hvornår tænderne bryder frem kan variere meget, uden at det betyder noget.

 

På tegningen kan du se, hvor mange måneder dit barn cirka er, når mælketænderne bryder frem

I 3 års alderen, har barnet formodentlig de fleste af de i alt 20 mælketænder.

Lige før mælketanden bryder frem, bliver tandkødet hvidt og føles hårdt. Barnet kan være lidt pylret, gummerne vil være irriterede og klø, og barnet bider i alting og savler. Barnet kan måske få let feber 1 døgns tid, men har barnet høj feber eller feber efter 1 døgn, skyldes det ikke tandfrembruddet og du bør kontakte din læge.

Husk, der kan gå flere måneder før den nye tand kommer til syne.

Gummen kan være varm og kløende. Det kan være en god idé med en bidering, en kold sut eller en kold agurk/gulerodsstav for at mindske ubehaget. Man kan også massere gummerne med en finger eller en blød babytandbørste. Så har I samtidig startet en god vane og er klar til at begynde tandbørstning allerede når den første tand bryder frem.

Aftenbørstningen bør foregå efter amning/flaske da modermælk/erstatning indeholder sukker. Børst 2 gange dagligt med flourtandpasta (svarende til barnets lillefingernegl).