Syreskader

Når man drikker eller spiser noget meget surt, kan det skade tænderne.

Hver gang man indtager syrlige produkter, ætses et tyndt lag af tændernes emalje væk og dette kan ikke gendannes.

Syreskader kan på længere sigt give smerter, når man børster tænder, drikker og spiser varme og kolde ting.

Syreskader på tænderne kaldes erosioner og er en kemisk opløsning af tændernes overflade. 

Det skyldes primært et overdrevent forbrug af sodavand, light-sodavand, juice, saft og sure frugter samt spiseforstyrrelser, der medfører hyppig opkastning.

Syreskaderne kommer selv om man er god til at børste tænder, og man skal helst ikke børste tænder, men hellere skylle munden i vand i den første time, efter man har indtaget syrlige produkter eller kastet op.

Det der betyder noget er, hvor lang tid tænderne er udsat for syre og hvor surt produktet er. 

Derfor er det er god idé at drikke sure læskedrikke i store slurke, og ikke mange små, og helst i forbindelse med hovedmåltiderne.

Surhed måles i pH. Jo lavere pH værdien er jo mere syrligt er det, og hvis pH-værdien er under 5,7 er det farligt for tænderne fordi tandemaljen opløses.  

Herunder ser du pH-værdier for forskellige mad- og drikkevarer. Alt under 5,7 kan være farligt for tænderne.

Citron

pH: 2,10

Appelsinjuice

pH: 3,84

Cola

pH: 2,40

Iste

pH: 4,00

Fun light

pH: 2,80

Danskvand med citrus

pH: 4,10

Fanta, vingummi

pH: 2,90

Danskvand, banan

pH: 5,10

Sprite

pH: 2,98

Øl

pH: 5,50

Grapefrugt

pH: 3,00

Kaffe

pH: 5,70

Rynkeby saft

pH: 3,10

Te

pH: 6,30

Hvidvin, æble, cider

pH: 3,20

Cocio

pH: 6,50

Æblejuice, rødvin

pH: 3,50

Mælk

pH: 6,70

Smoothies

pH: 3,80

Vand

pH: 7,00